Grillad marinerad lammstek med provencalsk potatisrätt och krämig vitlökssås

4 port

1 pkt Allmans Grillskiva av lammstek

Grilla lammsteken så mycket som du vill ha den genomgrillad, den kan gärna vara lite rosa inuti.

Provencalsk potatisrätt

En underbar gratäng som smakar bäst när den görs på färskpotatis, perfekt till sommarens grillstunder

4 port.

ca. 800 gr. potatis, gärna färsk
6 st soltorkade tomater
2-3 vitlöksklyftor eller ½ solovitlök
2 msk hackad färsk basilika
3 msk hackad färsk persilja
2 msk hackad färsk timjan
1 ½ tsk salt
lite aromat
1 ½ krm svartpeppar
4 dl riven ost
2 dl matlagningsgrädde

Koka potatisen så att den knappt är färdig. Dela under tiden tomaterna i småbitar och finhacka vitlöken. Blanda tomat och vitlök med det kryddgröna och tillsätt kryddorna. Häll av och skiva potatisen. Lägg ett lager potatis i botten på en smord ugnssäker form. Fördela kryddblandningen över potatisen och lägg på hälften av osten. Lägg på resten av potatisen och strö över resterande ost. Häll på grädden. Tillaga i ugnen i 200° ca. 20-30 minuter.

Gratängen kan också göras på vanlig potatis som ej är färsk utan att man kokar den innan. Då gör man följande ändring i receptet: Lägg på osten som ska vara ovanpå gratängen efter ca 45 minuter i ugnen och låt gratängen vara inne i ugnen i ungefär 1 timma på 200º.

Krämig vitlökssås

4 port

1,5 dl crème fraiche
0,5 dl majonnäs
knappt ½ solovitlök, finriven (eller 1-2 vitlöksklyftor)
hackad persilja
salt, peppar, aromat

Blanda allt i en skål, smaka av med salt, peppar och aromat och låt stå kallt innan servering.

grillad-marinerad-lammstek-med-provencalsk-potatisratt-och-kramig-vitlokssss.jpg