Julskinka

Skölj av skinkan med kallt vatten. Låt nätet sitta kvar.
Stick i en köttermometer i skinkan. Välj sedan att koka eller ugnsbaka den.
Skinkan är klar när termometern visar 70 °C (för en klassisk julskinka).
Beräkna 45-60 min per kilo skinka.

Kokning:
Låt koka upp och sjud sedan skinkan på svag värme.

Ugnsbakning:
Sätt ugnen på 175 °C. Linda in skinkan i ugnsfolie och lägg den i en långpanna.
Tillaga i nedre delen av ugnen.

Griljering:
Låt skinkan vila 15 min efter tillagning, innan nätet och svålen dras bort.
Lägg skinkan i en ugnssäker form. 
Blanda 1 ägg och 3 msk senap. Bred blandningen över skinkan och strö över ströbröd. Griljera skinkan mitt i ugnen i 225 °C, ca 15 min tills skinkan fått fin färg.

julskinka.jpg